[GR] Οδηγίες για ομαλή επιστροφή μετά τις διακοπές: Διασφαλίστε την ευημερία του σκύλου σας.

Καθώς οι καλοκαιρινές μέρες πλησιάζουν στο τέλος τους και η εποχή της επιστροφής στο σχολείο πλησιάζει, οι οικογένειες παντού προετοιμάζονται για μια αλλαγή στη ρουτίνα τους. Ενώ οι γονείς και τα παιδιά μπορεί να προσαρμόζονται στα πρωινά ξυπνήματα και τα πολυάσχολα προγράμματα, είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ένα άλλο σημαντικό μέλος της οικογένειας – τον ​​αγαπημένο σας χνουδωτό φίλο. Ειδικότερα, οι σκύλοι,  μπορεί να γίνουν ευαίσθητοι σε αλλαγές που σχετίζονται με το περιβάλλον και τη ρουτίνα τους. Με λίγη προετοιμασία, μπορείτε να εξασφαλίσετε μια ομαλή μετάβαση για τον τετράποδο φίλο σας όταν τα παιδιά επιστρέψουν στο σχολείο.

Στους σκύλους αρέσει η ρουτίνα, επομένως τυχόν ξαφνικές αλλαγές στο καθημερινό τους πρόγραμμα μπορεί να τους δημιουργήσει αναστάτωση. Για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να προσαρμοστεί, αρχίστε να προσαρμόζετε σταδιακά τη ρουτίνα του λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει το σχολείο. Ξεκινήστε μετατοπίζοντας τις ώρες των γευμάτων, τις βόλτες και τις ώρες του παιχνιδιού για να τις ταιριάξετε περισσότερο με το επερχόμενο πρόγραμμα. Αυτή η σταδιακή αλλαγή θα επιτρέψει στο σκύλο σας να εγκλιματιστεί στη νέα ρουτίνα χωρίς να αισθάνεται άγχος.

Αυξήστε σταδιακά το χρόνο στον οποίο μένει μόνος του ο σκύλος.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο σκύλος σας μπορεί να είχε συνηθίσει να έχει όλη την οικογένεια γύρω του. Όταν ξαφνικά μένει μόνος του για παρατεταμένες χρονικές περιόδους- όταν ξεκινά το σχολείο- μπορεί να του προκαλέσει άγχος αποχωρισμού. Για να αποτρέψετε αυτό να συμβεί, αυξήστε σταδιακά τον χρόνο που ο σκύλος σας περνάειμόνος του. Ξεκινήστε με μικρές περιόδους και σιγά-σιγά επεκτείνετε το χρόνο καθώς ο σκύλος σας αρχίζει και αισθάνεται πιο άνετα. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησήτου και θα μειώσει το άγχος αποχωρισμού.

Κρατήστε απασχολημένο το κατοικίδιο ζώο σας στο σπίτι
Η πλήξη μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συμπεριφορές στους σκύλους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους κρατάμε δραστήριους πνευματικά και σωματικά ακόμα και στο σπίτι, ειδικά όταν περνούν περισσότερο χρόνο μόνοι τους. Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες για να το πετύχετε:

1. Διαδραστικά παιχνίδια: Επενδύστε σε παιχνίδια που ενισχύουν τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων του σκύλου σας. Οι ταΐστρες παζλ ή τα παιχνίδια που δίνουν λιχουδιές είναι εξαιρετικές επιλογές για να τους κρατήσετε αφοσιωμένους και νοητικάενεργούς.

2. Εκπαιδευτικές συνεδρίες: Αφιερώστε χρόνο στη διδασκαλία του σκύλου σας με νέα κόλπα ή εντολές. Αυτό όχι μόνο κρατά το μυαλό τους απασχολημένο, αλλά ενισχύει επίσης τον δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το κατοικίδιό σας.

3. Αισθητηριακή διέγερση: Δημιουργήστε αισθητηριακές εμπειρίες για τον σκύλο σας κρύβοντας λιχουδιές γύρω από το σπίτι για να τις βρει. Αυτό ενισχύει τα φυσικά τους ένστικτα και τους κρατά αφοσιωμένους.

4. Περιστρέψτε τα παιχνίδια: Για να αποφύγετε τη μονοτονία, περιστρέψτε τα παιχνίδια του σκύλου σας τακτικά. Αυτό το κόλπο κάνει τα «παλιά» παιχνίδια να φαίνονταικαινούργια, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και την περιέργειά τους.

5. Περίπατοι στη φύση: Ακόμα κι αν ο σκύλος σας περνάει περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, φροντίστε να τον πηγαίνετε τακτικές βόλτες για να εξερευνήσετε την ύπαιθρο, να μυρίσει νέες μυρωδιές και να ασχοληθεί με το περιβάλλον.

 Αναγνώριση και αντιμετώπιση του άγχους αποχωρισμού
Ακόμη και με σταδιακή προετοιμασία, μερικοί σκύλοι μπορεί να εξακολουθούν να αισθάνονται άγχος αποχωρισμού όταν το σπίτι γίνεται ξαφνικά πιο ήσυχο. Προσέξτε για σημάδια άγχους, όπως υπερβολικό γάβγισμα, καταστροφική συμπεριφορά ή αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας δυσκολεύεται, συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο ή έναν επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων. Μπορούν να παρέχουν καθοδήγηση και να προτείνουν τεχνικές που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους αποχωρισμού.

Δημιουργία ρουτίνας θετικής αναχώρησης
Όταν έρθει η ώρα να φύγετε για το σχολείο ή τη δουλειά, δημιουργήστε μια θετική ρουτίνα αναχώρησης που καθησυχάζει τον σκύλο σας. Προσφέρετε λιχουδιές ή ένα ιδιαίτερο παιχνίδι καθώς φεύγετε, ώστε ο σκύλος σας να συσχετίσει την αναχώρησή σας με θετικές εμπειρίες. Αποφύγετε να κάνετε μεγάλη φασαρία όταν φεύγετε ή επιστρέφετε, καθώς αυτό μπορεί να συμβάλει στο άγχος. Αντίθετα, κρατήστε τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις ήρεμες και χαμηλών τόνων.

Να θυμάστε ότι κάθε σκύλος είναι μοναδικός, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί και προσεκτικοί στις ανάγκες του. Με τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι το τετράποδο μέλος της οικογένειάς σας παραμένει χαρούμενο, υγιές και ικανοποιημένο κατά τη διάρκεια των εναλλαγών των εποχών.

[GR] Οδηγίες για ομαλή επιστροφή μετά τις διακοπές: Διασφαλίστε την ευημερία του σκύλου σας.

News

Read more news from Swedencare

[GR]Κατανόηση και διαχείριση του άγχους των κατοικίδιων: Ένας οδηγός για τους κηδεμόνες

Read more

[GR]Όλα όσα χρειάζετε να ξέρετε για το στομάχι του κατοικιδίου σας: Ένας απλός οδηγός για την πέψη

Read more

[GR]Πρόληψη ψύλλων και τσιμπουριών: Ένας οδηγός για γονείς κατοικιδίων

Read more

[SE] En stressad häst behöver hjälp och vägledning

Read more

[ES] Los Peligros Ocultos de la Placa y las Enfermedades Dentales No Tratadas en los Gatos

Read more

[FR]Comment garder vos animaux au frais cet été ?

Read more

[FR]Des profondeurs marines à la santé humaine

Read more

[FR]Petit guide sur la santé digestive des animaux de compagnie

Read more

[FR]Gérer l'anxiété de séparation chez les chats

Read more

[GR] Οδηγίες για ομαλή επιστροφή μετά τις διακοπές: Διασφαλίστε την ευημερία του σκύλου σας.

Read more

[GR] Πιστοποίηση VOHC

Read more

[SE] Värdefulla råd för att vårda din katts tandhälsa

Read more

[SE] Hur fungerar ProDen PlaqueOff®?

Read more

[SE] Hälsar din hund med dålig andedräkt?

Read more

[UK]Flea and Tick Prevention: A Guide for Pet Parents

Read more

[IE]Traveling with dogs during summer – 5 tips

Read more

[UK]Traveling with dogs during summer – 5 tips

Read more

[UK]How to Keep Your Pets Cool - 6 key tips for Summer Safety

Read more

[IE]How to Keep Your Pets Cool - 6 key tips for Summer Safety

Read more

[SE] Varför får min häst kolik och magsår

Read more